Smør fra Røros

Silkemyk iskrem med sprø ristede hasselnøtter og en varm kaffesirup over. Har du tålmodigheten til å prøve deg på denne, er det absolutt verdt det!

 

Skriv ut

Smøris fra Røros

Ingredienser

Iskrem

  • 270 g sukker
  • 1,2 l H-melk
  • 163 g brunet smør
  • 11 eggeplommer

Hasselnøttkrumme

  • 450 g hasselnøtter
  • 200 g sukker
  • 100 g hvetemel
  • 95 g brunet smør

Kaffesirup

  • 350 g fløte
  • 100 g brunet smør
  • 230 g kaffe
  • 290 g sukker
  • 30 g maltsirup eller mørk sirup

Fremgangsmåte

  • Iskrem
  • Brun smør ved å smelte smør i en gryte og så koke det på middels sterk varme til det begynner å brunes, ca. 15-20 minutter. Rør med jevne mellomrom.
  • Kok opp melk og sukker. La dette gjerne kjøle seg litt ned.
  • Hell så forsiktig melkeblandingen over eggedosisen av eggeplommer under omrøring.
  • Varm blandingen på middels sterk varme til 80 grader celcius, og tilsett det brunede smøret. Rør rundt til det tykner.
  • Kjøl så ned før den fryses. (Lag gjerne ferdig røren dagen i forveien og la den stå i kjøleskapet natten over.)
  • Ha så i ismaskin

Hasselnøttkrumme

  • Bland sammen alle ingrediensene og frys i en vakuum-pose, eller pakk den i plastfilm.
  • Riv deigen i frossen tilstand med et microplane rivjern.
  • Stek i ovn på 175 grader i 10-15 minutter, til den er lys brun.
  • Kjøl ned og kjør til grove smuler i kjøkkenmaskin med kniv.

Kaffesirup

  • Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet gryte og kok på middels sterk varme i til det tykner, ca. 10-15 minuttter.

Montering

  • Ha hsselnøttkrummen i bunnen av en dyp tallerken og ha på en kule med is. Dryss kaffesirup forsiktig over isen.