Saftig Ribbe med sprø svor

Få en vanvittig saftig ribbe, uten å la den stå et halvt døgn i ovnen.

Det er mange måter å lage ribbe, og bare her på RudfossMat finner du i hvert fall tre forskjellige tilberedningsmetoder. Felles for dem alle er å gni inn ribba med salt, mye salt, vanvittig mye salt tre dager i forveien. Og smøre svoren med grov sennep.

 

Skriv ut

Saftig Ribbe med sprø svor

Ingredienser

  • 500 gr ribbe pr. pers.
  • Masse salt og pepper
  • Grov sennep
  • 2-3 gulrøtter
  • 3-4 sjalottløk
  • 4-5 hvitløksbåter

Fremgangsmåte

1-3 dager i forveien

  • Rut opp ribba parallelt med ribbeina og sørg for at eventuelle bein er saget helt over.
  • Pepre og salte ribba overdrevent mye 1-3 dager i forveien.
  • Når du føler du har tatt nok, krydre litt til.
  • Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og bein.
  • Sett ribba kjølig med svorsiden ned, dekket med aluminiumsfolie.

Samme dag

  • Ta ut ribba om morgenen og tørk/skyll av noe av saltet.
  • Salt på nytt og gni den inn med sennep.
  • La den stå ute og bli romtemperert.
  • Kutt opp sjalottløk, hvitløk, gulrøtter og eventuelt annet snadder og legg i langpanna under ribba.
  • Ha på godt med vann så det dekker litt over svoren når den ligger opp ned.
  • Stek først ribba på 230° C med svoren ned under folie i 45 minutter så ribba blåser seg opp.
  • Ta ut ribba og sett ovnen på 180° C.
  • Snu ribba og legg den på grønnsakene eller en rist over dem. Husk at svoren på ribba må være så flat som mulig, men helle litt ut fra midten så fett renner av.
  • Når ovnen er kjølt ned til 180° C, sett inn ribba og stek den i ca 2-2,5 timer til.

Sprø svor

  • Dersom ribba ikke får sprø og fin svor helt av seg selv, kan du sette den i midten av oven eller lavere, og skru på grillelementer. Det tar litt lenger tid enn når man setter ribba høyt i ovnen, men du får en jevnere og luftigere svor når den først kommer.
  • La ribba hvile i minst 20 minutter så kjøttsaften setter seg og du får en saftig ribbe.

Tips!

Prøv en ny saus til ribba. Sennepssaus gir en kjærkommen forandring og smaker som komplimenterer kjøttet.
Prøv gjerne med tørrmodnet ribbe. Tørrmodning i to-tre uker tørker ut svoren og gir en poppet og god svor. Samtidig som smakene setter seg på en helt annen måte enn du er vant til.