Silkemyk iskrem med sprø ristede hasselnøtter og en varm kaffesirup over. Har du tålmodigheten til å prøve deg på denne, er det absolutt verdt det!
Smøris fra Røros
Ingredienser
Iskrem
- 270 g sukker
- 1,2 l H-melk
- 163 g brunet smør
- 11 eggeplommer
Hasselnøttkrumme
- 450 g hasselnøtter
- 200 g sukker
- 100 g hvetemel
- 95 g brunet smør
Kaffesirup
- 350 g fløte
- 100 g brunet smør
- 230 g kaffe
- 290 g sukker
- 30 g maltsirup eller mørk sirup
Fremgangsmåte
- Iskrem
- Brun smør ved å smelte smør i en gryte og så koke det på middels sterk varme til det begynner å brunes, ca. 15-20 minutter. Rør med jevne mellomrom.
- Kok opp melk og sukker. La dette gjerne kjøle seg litt ned.
- Hell så forsiktig melkeblandingen over eggedosisen av eggeplommer under omrøring.
- Varm blandingen på middels sterk varme til 80 grader celcius, og tilsett det brunede smøret. Rør rundt til det tykner.
- Kjøl så ned før den fryses. (Lag gjerne ferdig røren dagen i forveien og la den stå i kjøleskapet natten over.)
- Ha så i ismaskin
Hasselnøttkrumme
- Bland sammen alle ingrediensene og frys i en vakuum-pose, eller pakk den i plastfilm.
- Riv deigen i frossen tilstand med et microplane rivjern.
- Stek i ovn på 175 grader i 10-15 minutter, til den er lys brun.
- Kjøl ned og kjør til grove smuler i kjøkkenmaskin med kniv.
Kaffesirup
- Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet gryte og kok på middels sterk varme i til det tykner, ca. 10-15 minuttter.
Montering
- Ha hsselnøttkrummen i bunnen av en dyp tallerken og ha på en kule med is. Dryss kaffesirup forsiktig over isen.