Det er få ting som er så jul som sylte. Lag din egen og julestemningen er garantert i boks.
Sylte
Ingredienser
- 1½ kg buklist av svin
- 260 g flatbiff av kalv
- 400 g spekk uten svor
Krydderblanding
- 1 ½ ss salt
- 1 ts pepper
- ½ ts malt nellik
- ½ ts malt allehånde
- 1 ts malt ingefær
- 4 ts gelatinpulver
- 3 ts brunt sukker
Lake til koking
- En drøy ts salt pr liter vann
- 5 l vann
- 2 ss sukker
- 4-5 laurbærblad
Fremgangsmåte
- La buklist og kalvekjøtt småkoke 2 timer.
- Skjær/dra kjøttet fra hverandre mens det er varmt. Skjær av svoren så hel som mulig. Småbiter av svor finhakkes og brukes mellom lagene. Skjær kjøtt og flesk i tynne skiver eller strimler og legg det hver for seg.
- Legg først bomullshyssing og et håndkle i en brødform med litt høye kanter. Skjær til et rektangel av svoren og legg det i bunnen.
- Kjøtt og flesk legges lagvis i bollen. Finhakket svor og godt med krydderblanding drysses på mellom hvert lag.
- Til slutt legges svor på toppen.
- Kledet brettes stramt rundt sylta. Med bomullshyssing surrer du nå med fast hånd rundt hele pakken i jevnt mønster.
- Legg sylta tilbake i kokekraften og la den trekke på 90 °C i en liten stund til den er gjennomvarm. Det er viktig at den ikke koker.
- Legg sylta straks i press. Lett til å begynne med, fastere etter hvert som den blir avkjølet. Deretter vakuumeres sylten.