Verdens beste fyrstekake, med farmors hemmelige ingrediens i fyllet. Bedre enn dette blir det ikke. Selv deigen er god og smakfull.
Farmors Fyrstekake
Porsjoner 8
Ingredienser
- Deig
- 250 g hvetemel
- 200 g smør
- 150 g sukker
- 2 eggeplommer
- 1 ts bakepulver
- 250 g melis
- 250 g malte mandler gjerne mer
- 1/2 ts kardemomme
- 2 stivpiskede eggehviter
- ca 6 spiseskjeer varmt vann
Fremgangsmåte
Deig:
- Hold igjen litt av melet til du skal trykke ut kaken. For mye mel gjør deigen tørr.
- Mel, bakepulver og sukker blandes på benken.
- Smøret smuldres oppi og plommene haes i.
- Blant alt godt sammen. Deigen skal være fast men seig. Er den for behagelig å jobbe med, er det brukt for mye mel.
- Sett deigen kjølig
Fyll:
- Bland ingrediensene sammen i en bolle.
- Ha i litt vann og bland.
- Tilsett litt mer vann til fyllet akkurat er mulig å røre sammen.
Montering:
- Ta av ca. 1/4 av deigen til toppen.
- Trykk ut ca. 2/3 av deigen i bunnen av en stor springform (ca. 24 cm.) Pass på at deigen blir tynn og jevn.
- Trykk ut deigen til sidene av formen. Pass på at det ikke blir for tykt i overgangen fra bunn til siden.
- Ha fyllet i kaken.
- Brett ned sidene om de er for høye, evt legge en remse deig rundt kanten.
- Kjevle ut og lag stripemønster på toppen, eller gå bananas og lag hjerter.
- Pensle deigen på toppen med eggehvite.
- Stek kaken midt i forvarmet ovn på over- og undervarme 170 °C i 45 minutter.
Tips!
Fyrstekaker kan være tørre og kjipe, men med farmors oppskrift er selv deigen god, og fyllet smaker enda bedre enn ellers.
Lag gjerne små fyrstekaker. Kjevle en del av deigen tynn. Stikk ut sirkler på ca. 12 cm i diameter og legg dem i små aluminiumsformer (8 cm) som stekes i ovnen på over- og undervarme i ca 23 minutter.
Lag gjerne små fyrstekaker. Kjevle en del av deigen tynn. Stikk ut sirkler på ca. 12 cm i diameter og legg dem i små aluminiumsformer (8 cm) som stekes i ovnen på over- og undervarme i ca 23 minutter.