Mozzarella

En silkemyk og fast mozzarella, til pizza, salat eller bare med tomater og basilikum til.

Denne oppskriften kan se omstendelig og omfattende ut, men det er faktisk en veldig enkel og rett frem oppskrift tilpasset deg som ikke har bøfler i hagen, men tilgang på H-melk i butikken.

Skriv ut

Mozzarella

Prepping 30 minutter
Tilberedning 1 time
Total tid 1 time 30 minutter
Porsjoner 350 g / 3 oster

Ingredienser

  • 4 l H-melk
  • 1,5 dl vann
  • 1,5 ts sitronsyre
  • 1 ts salt
  • 2 ml osteløpe

Fremgangsmåte

  • Rør ut sitronsyre i en desiliter vann og rør ut løpen i en halv desiliter vann.
  • Bland sitronsyreblandingen med melken.
  • Varm forsiktig opp melken til den når 35 °C grader.
  • Ha i osteløpeblandingen og rør godt i et halvt minutt.
  • Varm melken videre opp til 40 °C grader. Ta gryten av platen og dekk med lokk. La hvile i ti minutter.
  • Sjekk at den øverste delen av melken har koagulert ved å stikke en kniv ned i den og dra den forsiktig med den flate siden opp for å se at den er tyknet og sprekker litt.
  • Kutt deretter ostemassen i et par centimeter store firkantede staver, og deretter på skrå ned i gryten for å lage terninger på et par centimeter.
  • Sil ostemassen over en bolle. Ta forsiktig opp ostemasse med en hullsleiv og legg over i silen.
  • Bland saltet i ostemassen.
  • La ostemassen renne av seg. Avkjøl og ta vare på mysen i bollen.
  • Varm opp 3 liter vann i en gryte til ca. 80 °C.
  • Ha samtidig 3 liter isvann i en bolle til avkjøling av osten når denne er klar.
  • Ha ostemassen i det varme vannet. Benytt gjerne plasthansker mot varmen.
  • Etter et par minutter i det varme vannet ta opp ostemassen og samle den med hendene.
  • Klem, kna og strekk deretter litt i ostemassen og fold den sammen igjen. Osten skal være som myk gummi.
  • Ha den tilbake i det varme vannet og gjenta prosessen 3-4 ganger. Viktig å ikke overarbeide osten. Da vil den bli seig og oppføre seg merkelig. Ostemassen skal nå ca. 60 °C.
  • Osten skal bli myk, smidig og bløt. Strekk og stram opp boller av osten så den får en stram overflate.
  • Legg osten rett i det iskalde vannet.
  • Kan oppbevares i mysen. Gjerne ved å vakuumere osten i myse så den holder seg tett.
  • Alternativt kan de pakkes test i plastfolie.
  • Holder ca. én uke i kjøleskap.

Tips!

Tips: Alternativt til å varme ostemassen i nesten kokende vann er å varme den først ett minutt i mikrobølgeovn. Strekke og folde den, deretter 30 sekunder og gjenta. Massen må nå ca. 60 °C.