Hjemmelaget italiensk pizza

Korthevet pizzadeig, perfekt for å steke på pizzastål i stekeovn. Luftig og sprø skorpe.

Velg selv om du vil ha pizzadeigen klar på to timer og heve den i romtemperatur, eller lage den opptil fem dager i forveien og heve den i kjøleskap.

Skriv ut

Hjemmelaget Pizza

Prepping 1 time 20 minutter
Hevetid 2 timer
Total tid 3 timer 20 minutter
Porsjoner 5

Ingredienser

  • 30 g fersk gjær
  • 4 ½ dl vann
  • 625 g hvetemel
  • 12 g salt
  • 0,6 dl olje

Fremgangsmåte

Starter:

  • Rør ut 30 g gjær med 1 dl av vannet (30°C), bland inn 100 g mel. Ha blandingen over på et glass med lokk og la stå på kjøkkenbenken til det bobler godt, det vil ta ca 1 time.

Deig:

  • Bland resten av hvetemelet, vannet og salt i en eltebolle og sett kjøkkenmaskin på lav hastighet til deigen har «festet» seg.
  • Tilsett starteren og elt på lav hastighet i ca 7 min.
  • La deigen «hvile» tildekket i eltebollen i 10 min.
  • Kjør deigen i kjøkkenmaskin ved høy hastighet i ca 30 sek.
  • Sett ned hastigheten og tilsett olje og elt til deigen har satt seg.
  • Del deigen i fire fem emner. Stram opp til boller og dekk dem til i en langpanne eller form. La dem heve i romtemperatur i 2 timer (ca 20 °C). Alternativt kan de settes til heving i kjøleskapet på ca. 4 °C om det er lenger til du skal steke pizzaer. Her holder de seg i opptil 5 døgn. Husk å ta ut deigen minst en halvtime før den skal brukes, så deigen romtempereres.
  • Forvarm stekeovnen på høyeste temperatur (250-300°C) én time med pizzastålet på midterste rille.
  • Strekk ut deigen til en tynn pizzabunn. Bruk gjerne durumhvetemel så deigen ikke klistrer, som lett kan ristes av, og ikke blandes inn i deigen. Ha på saus og fyll. Ha et tynt lag mel på pizzaspaden og rist det av. Løft litt på pizzaen og stikk pizzaspaden raskt under. Legg pizzaen på stålet ved å la pizzaen få tak. Nappspaden bestemt til deg. Stek på pizzastål på høyeste temperatur i 3-6 minutter. Til osten er smeltet og kanten gyldenbrun.

Tips!

Tips:
Jo høyere opp i ovnen du har pizzastålet, jo nærmere en pizzaovn kommer du. Og gjerne med grillfunksjon. Men da må du passe på, så ikke pizzaen blir svidd.
Tips 2:
Synes du det er vanskelig å få pizzaen av og på pizzaspaden og stålet? Ha deigen på et bakepapir, og stek de første minuttene på bakepapir. Napp det ut og stek ferdig pizzaen, for en sprø bunn.