Korthevet pizzadeig, perfekt for å steke på pizzastål i stekeovn. Luftig og sprø skorpe.
Velg selv om du vil ha pizzadeigen klar på to timer og heve den i romtemperatur, eller lage den opptil fem dager i forveien og heve den i kjøleskap.
Hjemmelaget Pizza
Porsjoner 5
Ingredienser
- 30 g fersk gjær
- 4 ½ dl vann
- 625 g hvetemel
- 12 g salt
- 0,6 dl olje
Fremgangsmåte
Starter:
- Rør ut 30 g gjær med 1 dl av vannet (30°C), bland inn 100 g mel. Ha blandingen over på et glass med lokk og la stå på kjøkkenbenken til det bobler godt, det vil ta ca 1 time.
Deig:
- Bland resten av hvetemelet, vannet og salt i en eltebolle og sett kjøkkenmaskin på lav hastighet til deigen har «festet» seg.
- Tilsett starteren og elt på lav hastighet i ca 7 min.
- La deigen «hvile» tildekket i eltebollen i 10 min.
- Kjør deigen i kjøkkenmaskin ved høy hastighet i ca 30 sek.
- Sett ned hastigheten og tilsett olje og elt til deigen har satt seg.
- Del deigen i fire fem emner. Stram opp til boller og dekk dem til i en langpanne eller form. La dem heve i romtemperatur i 2 timer (ca 20 °C). Alternativt kan de settes til heving i kjøleskapet på ca. 4 °C om det er lenger til du skal steke pizzaer. Her holder de seg i opptil 5 døgn. Husk å ta ut deigen minst en halvtime før den skal brukes, så deigen romtempereres.
- Forvarm stekeovnen på høyeste temperatur (250-300°C) én time med pizzastålet på midterste rille.
- Strekk ut deigen til en tynn pizzabunn. Bruk gjerne durumhvetemel så deigen ikke klistrer, som lett kan ristes av, og ikke blandes inn i deigen. Ha på saus og fyll. Ha et tynt lag mel på pizzaspaden og rist det av. Løft litt på pizzaen og stikk pizzaspaden raskt under. Legg pizzaen på stålet ved å la pizzaen få tak. Nappspaden bestemt til deg. Stek på pizzastål på høyeste temperatur i 3-6 minutter. Til osten er smeltet og kanten gyldenbrun.
Tips!
Tips:
Jo høyere opp i ovnen du har pizzastålet, jo nærmere en pizzaovn kommer du. Og gjerne med grillfunksjon. Men da må du passe på, så ikke pizzaen blir svidd. Tips 2:
Synes du det er vanskelig å få pizzaen av og på pizzaspaden og stålet? Ha deigen på et bakepapir, og stek de første minuttene på bakepapir. Napp det ut og stek ferdig pizzaen, for en sprø bunn.