Focaccia er en kjent klassiker, men denne versjonen er saftigere, sprøere og velegnet til smørbrød som eggerøre og spekemat. Stekt på begge sider og med masse olje, er dette den beste focacciaen du har smakt hittil!
Under et event for mosseregionen og Østfolds reiseliv fikk jeg servert smørbrød av et brød som var så saftig, sprøtt og fantastisk at jeg løp rett bort til kokken og spurte om hemmeligheten. Svaret var nesten skuffende enkelt. Lag først en saftig og god focaccia med mye mer olje enn vanlig. Når du tror den er ferdig tar du den ut, snur den og steker den videre opp ned. På den måten får du en sprø stekeskorpe på begge sider. Samtidig har du et saftig brød i midten. Skjær den opp på langs og server gjerne med egg og fenalår. Eller skjær den i biter og server som brød til maten med steinsoppsmør.
Focaccia
Ingredienser
- 1 kg hvetemel
- 1 pakke tørrgjær blå pk
- 2 ss honning
- 1-2 ss sukker
- 1-2 ss salt
- 8 dl lunket vann
Oljeblanding
- 2,5 dl olivenolje eller mer
- 1 ts rosmarin
- 1 ts timian
- 1 ts oregano
- 1 ts basilikum
- Fingersalt Maldonsalt på toppen
Fremgangsmåte
- Sikt melet og gjær sammen for en luftig deig.
- Bland mel, gjær, sukker, honning og salt og tilsett vannet. Rør alt sammen til en klissete deig.
- Hev deigen under plast og bakehåndkle i 1 time.
Lag oljeblandingen; Ha oljen i en bolle, tilsett krydderet og rør det sammen.
- Legg bakepapir i en langpanne, ha litt rapsolje og litt olivenolje i bunnen og “hell” den ferdighevede deigen utover og fordel.
- La gjerne deigen hvile seg i 15 min etter du har fordelt den utover.
- Stikk fingertuppene i olje, og stikk hull i foccacian med fingrene. Lag masse hull over hele foccaciaen og hell oljen over. Dryss fingersalt over brødet.
- Stek brødet på 220 ℃ i ca 30-45 minutter til det har fått en brun og gyllen skorpe.
- Snu brødet i formen og stek 15-20 minutter til du har skorpe på undersiden også.
- Når brødet er ferdig velter du det tilbake på en rist og lar det hvile i minst 15 minutter før servering.
Servering:
- Del brødet i biter også på langs. Du har nå en fantastisk sprø og saftig brødskive til å servere eggerøre og spekeskinke eller salat og reker.
Tips!
Ved heving bør det være 30 ℃. Har du ovn med hevefunksjon, så bruk den. Alternativt er det fuktige og varme miljøet på badet perfekt for heving av deiger. Spesielt om du har kjørt tørketrommelen.