Rødvinsreduksjon

Skal du bare lage en saus fra bunnen av, er det bare å sette av fire timer. Denne rødvinsreduksjonen, gjør at du skulle ønske det var mer, allerede i det du starter middagen. Verdt hver time av forberedelser.

Du har ikke smakt saus før du prøver deg på denne. Et sammensurium av smaker, som får koke så lenge at hver lille dråpe av sausen er en liten eksplosjon smaker og inntrykk. Dette er virkelig en saus som gjør seg til fint kjøtt og enda finere anledninger. Smaken underveis er ikke mye å skyte opp raketter for, men vær tålmodig. Plutselig treffer sausen et punkt der alle planeter og stjerner står på linje og alle smaker utfyller hverandre milde og gode.

Skriv ut

Rødvinsreduksjon

Porsjoner 20

Ingredienser

  • 1,25 dl sjalottløk hakket
  • 1,25 dl sukker
  • 1,25 dl balsamicoeddik
  • 2 små stangselleri hakket
  • 2 gulrøtter hakket
  • 3 fedd hvitløk hakket
  • 1,5 ss olivenolje
  • 1 flaske 0,75 l tørr rødvin
  • 1 l kjøttkraft

Krydder og urter

  • Estragon
  • Timian
  • Basilikum
  • Hvitløk
  • Enebær

Rett før servering

  • 0,625 dl smør røres inn i terninger mot slutten
  • 3-4 dråper Trøffelolje
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte

  • Smelt sukkeret til karamell.
  • Tilsett løk, selleri, gulrot og hvitløk i olje i en stor kjele over middels høy varme. Rør underveis, og fres dette til blandingen er gylden, ca 10 minutter.
  • Ha i balsamico, vin og la det putre. Rør av og til, til blandingen er redusert til en fjerdedel, ca 1 time.
  • Sil av sausen og tilsett kraft.
  • Kok inn til et sted mellom 1/2 og 1/3 del.
  • Skum av med ujevne mellomrom. Ca. to-tre timer
  • Smak til med krydder, estragon, hvitløk og urter.

Rett før servering

  • Visp inn smørterningene.
  • Ha i trøffeloljen.
  • Ha i litt sitron, og smak til med salt og pepper, evt. sukker/honning.