Sylte

Det er få ting som er så jul som sylte. Lag din egen og julestemningen er garantert i boks.
Skriv ut

Sylte

Ingredienser

  • kg buklist av svin
  • 260 g flatbiff av kalv
  • 400 g spekk uten svor

Krydderblanding

  • 1 ½ ss salt
  • 1 ts pepper
  • ½ ts malt nellik
  • ½ ts malt allehånde
  • 1 ts malt ingefær
  • 4 ts gelatinpulver
  • 3 ts brunt sukker

Lake til koking

  • En drøy ts salt pr liter vann
  • 5 l vann
  • 2 ss sukker
  • 4-5 laurbærblad

Fremgangsmåte

  • La buklist og kalvekjøtt småkoke 2 timer.
  • Skjær/dra kjøttet fra hverandre mens det er varmt. Skjær av svoren så hel som mulig. Småbiter av svor finhakkes og brukes mellom lagene. Skjær kjøtt og flesk i tynne skiver eller strimler og legg det hver for seg.
  • Legg først bomullshyssing og et håndkle i en brødform med litt høye kanter. Skjær til et rektangel av svoren og legg det i bunnen.
  • Kjøtt og flesk legges lagvis i bollen. Finhakket svor og godt med krydderblanding drysses på mellom hvert lag.
  • Til slutt legges svor på toppen.
  • Kledet brettes stramt rundt sylta. Med bomullshyssing surrer du nå med fast hånd rundt hele pakken i jevnt mønster.
  • Legg sylta tilbake i kokekraften og la den trekke på 90 °C i en liten stund til den er gjennomvarm. Det er viktig at den ikke koker.
  • Legg sylta straks i press. Lett til å begynne med, fastere etter hvert som den blir avkjølet. Deretter vakuumeres sylten.