Dette er oppskriften på verdens luftigste og saftigste boller, om du følger den slavisk.
For å få verdens luftigste og saftigste boller er det et par ting som er viktig: Elte deigen lenge, blande inn romtemperert smør på slutten av eltetiden, tilstrekkelig heving og ikke noe sludder med å blande ut gjær i varmt vann, slik du har lært hjemmefra. Følger du denne enkle – men litt tidkrevende oppskriften – får du verdens beste boller.
Kanelsnurrer/hveteboller
Ingredienser
- 800 g hvetemel
- 1 egg
- 5 dl melk
- 125 g sukker
- 12 g salt
- 35 g gjær
- 115 g usaltet smør
- Egg til pensling.
- 2 ts kardemomme
For kanelsnurrer:
- 150 g smør
- Sukker
- Kanel
- Perlesukker
Fremgangsmåte
- Sørg for at egg, melk og smør er romteperert før du begynner.
- Kutt smøret i terninger.
- Bland alle ingrediensene unntatt smøret, og 2 dl av melken.
- Kjør dette i kjøkkenmaskin med eltekrok, til deigen slipper bollen.
- Spe i melken til alt er blandet inn og deigen er blank og smidig.
- Elt videre i maskin på middels hastighet i fem minutter.
- Sett ned til laveste hastighet, og elt inn smørterningene.
- Sett deigen til hevingen under plastfilm 1 time. Sett den gjerne på varmekablene på badet, eller i stekeovnen på 30 °C.
For hveteboller
- Del inn deigen i 10-12 emner. Pass på at de er like store.
- La deigemnene hvile i 15 minutter.
- Trill boller av emnene og legg dem på stekebrett med bakepapir.
- La bollene etterheve i 45 minutter under plastfilm.
- Pensle med egg.
- Stek boller på 200 °C varmluft i 9-12 minutter. (Sprøyt gjerne inn litt vann i ovnen når du setter dem inn.)
- Avkjøl på rist
For kanelsnurrer
- Strø benken lett med hvetemel.
- Kjevle ut deigen til ca. 50 cm x 40 cm og ca 1 cm tykk.
- Stryk på smør med bakespatedryss godt med sukker og kanel.
- Skjær 2 cm brede striper av deigen. Legg disse dobbelt og tvinn eller knyt dem til en bolle.
- Etterhev bollene under plastfilm i minst én time.
- Pensle med egg, og strø over sukker og kanel.
- Stekes på 200 °C varmluft i 9-12 minutter
- Avkjøl på rist.