Portvinssaus passer til ribbe, kalkun og andre milde kjøttyper.
Det er farlig å tulle for mye med tradisjoner, men å bytte ut ribbefett kokt med fløte med en portvinssaus, slipper du sannsynligvis unna med. Og når gjestene først har smakt denne, er det kun sennepssausen som kan få dem til å spise noe annet.
Portvinssaus
Porsjoner 4
Ingredienser
- 2 sjalottløk
- 1 ss smør
- ca. 6 stilker frisk timian
- 3 dl portvin eller madeira
- 7 dl kalvekraft kyllingkraft eller buljong
- 2 ss konsentrert kalvefond på flaske
- 100 g romtemperert smør
- salt og nykvernet pepper
Fremgangsmåte
- Fres hakket løk blank i smør.
- Ha i timian, hell på portvin/madeira og kok inn til det tykner.
- Tilsett kraft og fond og kok inn til det halve. Sil.
- Pisk inn smøret i to-tre omganger rett før servering.
- Smak eventuelt til med mer kalvefond. Sausen må ikke koke etter at smøret er tilsatt.