Lakrismandler

Brente mandler med et hint av kanel, dekket i sjokolade og rullet i lakrispulver. Ingen grunn til å kun lage brente mandler i julen, og med sjokolade og lakris hever du smaken og opplevelsen ytterligere.

Brente mandler er godt, men vil du imponere med noe enda bedre, så skaffer du deg lakrispulver og bruker en god kvalitetssjokolade. Etter en uke med testing, blanding og mange forsøk, har vi kommet frem til den perfekte blandingen av kanel, lys sjokolade og mandler.

Skriv ut

Lakrismandler

Ingredienser

  • 200 g mandler
  • 200 g sukker
  • 1 dl vann
  • 1 ts kanel
  • 300 g sjokolade 150 g pr. Omgang
  • 20 g fint lakrispulver

Fremgangsmåte

Rist mandler

  • Varm stekeovnen til 180 °C.
  • Rist mandlene i 8-10 minutter i ovnen.

Brente mandler

  • Varm opp vann, sukker og kanel i en gryte eller stekepanne på middels til høy varme under omrøring.
  • Når en del av vannet har fordampet og det begynner å tykne har du i mandlene. Bland alt sammen godt underveis.
  • Når blandingen har tyknet, heller du mandlene over på en stekeplate dekket med bakepapir. (Helt på slutten begynner sukkeret å tørke, da er det på tide å tømme massen ut.)
  • Bruk to gafler og separér alle mandlene så de ikke fester seg i hverandre.
  • Sett dette kjølig.
  • Løsne mandlene og knekk av/fjern overflødig sukkermasse. Rull dem forsiktig i hendene for å få vekk unødig sukkerkanter.
  • Sett mandlene kjølig.

Temperer sjokolade

  • Grovhakk sjokoladen. Halvparten av sjokoladen (200 g)
  • Lag et vannbad ved å koke opp vann i en kjele.
  • Skru av varmen og sett en stålbolle over. (Vannet må IKKE komme i kontakt med bollen.)
  • Ha 2/3 av sjokoladen i bollen og smelt den mens du rører forsiktig. Når alt er smeltet skal blandingen holde ca. 45-50 °C. (For hvit sjokolade 40-45 °C)
  • Ta bollen vekk fra vannbadet og bland inn den resterende sjokoladen så den smelter. Når du er ferdig skal blandingen holde 31-32 °C. (For hvit sjokolade 30-31 °C)
  • Rør den smeltede sjokoladen videre

Sett sammen

  • Ha mandlene i bollen og bland godt.
  • Fortsett og blande hele tiden mens sjokoladen begynner å sette seg.
  • Når mandlene er jevnt dekket og sjokoladen begynner å sette seg, heller du mandlene ut på stekebrett med nytt bakepapir.
  • Bruk to gafler separer alle mandlene så de ikke fester seg i hverandre.
  • Sett kjølig.
  • Løsne mandlene og fjern overflødig sjokoladekanter.
  • Gjenta tempereringsprosessen. Når du har i siste tredjedel, ta også med den overflødige sjokoladen.

Ha på lakrispulver

  • Etter andre omgang med sjokolade har du lakrispulver i en skål og har i noen av sjokolademandlene av gangen.
  • Ha over lakrispulver og rull alle bitene til de er godt dekket av pulver.
  • Hvis sjokoladen har stivnet så det ikke fester seg, så varm dem fort med en flammekaster. Pass på så ikke for mye smelter.
  • Hell mandlene og overflødig lakrispulver over i et norgesglass og oppbevar tørt og kjølig.

Tips!

Bland din helt egne lyse sjokolade til 20% kakaoinnhold.
100 g lys kokesjokolade (30%)
50 g hvit sjokolade