Gå tilbake
Skrive ut
Oppskrifts bilde
Mindre
Normal
Større
Skriv ut
Smøris fra Røros
Ingredienser
Iskrem
270
g
sukker
1,2
l
H-melk
163
g
brunet smør
11
eggeplommer
Hasselnøttkrumme
450
g
hasselnøtter
200
g
sukker
100
g
hvetemel
95
g
brunet smør
Kaffesirup
350
g
fløte
100
g
brunet smør
230
g
kaffe
290
g
sukker
30
g
maltsirup eller mørk sirup
Fremgangsmåte
Iskrem
Brun smør ved å smelte smør i en gryte og så koke det på middels sterk varme til det begynner å brunes, ca. 15-20 minutter. Rør med jevne mellomrom.
Kok opp melk og sukker. La dette gjerne kjøle seg litt ned.
Hell så forsiktig melkeblandingen over eggedosisen av eggeplommer under omrøring.
Varm blandingen på middels sterk varme til 80 grader celcius, og tilsett det brunede smøret. Rør rundt til det tykner.
Kjøl så ned før den fryses. (Lag gjerne ferdig røren dagen i forveien og la den stå i kjøleskapet natten over.)
Ha så i ismaskin
Hasselnøttkrumme
Bland sammen alle ingrediensene og frys i en vakuum-pose, eller pakk den i plastfilm.
Riv deigen i frossen tilstand med et microplane rivjern.
Stek i ovn på 175 grader i 10-15 minutter, til den er lys brun.
Kjøl ned og kjør til grove smuler i kjøkkenmaskin med kniv.
Kaffesirup
Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet gryte og kok på middels sterk varme i til det tykner, ca. 10-15 minuttter.
Montering
Ha hsselnøttkrummen i bunnen av en dyp tallerken og ha på en kule med is. Dryss kaffesirup forsiktig over isen.